Ползи от сушените плодове и зеленчуци

Сушенето е стара техника, използвана за запазване на пресни плодове и зеленчуци чрез премахване на водно съдържание в тях. Този метод се използва от векове като високо ефективен начин за удължаване живота на продуктите. Сушенето е метод за консервиране на храна, който премахва влагата от храната до степен, в която микроорганизми като плесени, дрожди и бактерии не могат да растат. Този метод за консервиране, е подходящ при плодове, билки, зеленчуци и гъби.
Има много причини, поради които сушените продукти стават все по-популярни в хранително-вкусовата промишленост, като те са идеален избор за компаниите, които искат да създават по-здравословни продукти за крайния потребител. Богати на витамини, минерали и антиоксиданти, сушените плодове и зеленчуци са концентриран източник на хранителна вещества и калории.
Какви са ползите от консумацията на сушени продукти:

  1. Източник на антиоксиданти
    Сушените плодове са богати на растителни съединения със защитни антиоксидантни свойства, включително антоцианини и феноли. Тези съединения имат много и различни ползи за здравето, като подобрен кръвен поток и по-нисък риск от определени заболявания, включително сърдечни заболявания и диабет тип 2.
  2. Богат източник на микроелементи
    Тъй като сушените плодове съдържат по-малко вода, те са по-концентриран източник на витамини и минерали в сравнение с пресните. Плодовете и зеленчуците са основата за всяка една здравословна диета. При консумацията на сушени продукти, те бързо и лесно се приемат препоръчителните 5 порции плодове и зеленчуци на ден. Така подобряване на качеството на вашето хранене и тялото ви усвоява всички необходими му микроелементи.
  3. Източник на полезни фибри
    Сушените плодове съдържат приблизително два до три пъти повече фибри от техните пресни еквиваленти. Повечето от нас не ядат достатъчно фибри, а те са много важни за поддържане на храносмилателната функция и контролиране скоростта на храносмилане и усвояване на хранителните вещества. По-големият прием на плодови и зеленчукови фибри подпомага да се намали риска от сърдечно-съдови заболявания.
  4. Полезни за здравето на костите
    Проучванията показват, че сушените сливи могат да бъдат полезни за здравето на костите, включително забавяне загубата на костна маса, която се наблюдавана в средна и напреднала възраст. Високите нива на полезни за костите хранителни вещества като витамин К и Бор в сушените плодове, като сините сливи, може да са едно от решенията на тези проблеми.

В наши дни, пазарът е пренаситен от огромен брой храни с консерванти или обратното – с много кратък срок на годност, а няма нищо по-разочароващо от това да гледате как храната се разваля и трябва да бъде изхвърлена. Сушените продукти от друга страна, имат много по-дълъг срок на годност (при правилно съхранение и пакетиране) без да съдържат вредни за здравето добавки. По-дълъг срок на годност на храната, която се купува в семейството означава, че нищо не отива на вятъра, което спестява време, пари и усилия, а освен това, винаги ядете здравословно и полезно.

Вижте нашите Сушени крекери ->

Вижте нашите Сурови бонбони ->